Spiiker Vytautas Landsbergis algatusel koostatud seadus kohustab valitsust moodustama 1. septembriks delegatsiooni, kes alustab Venemaaga läbirääkimisi kahjude kompenseerimise üle, teatas parlamendi pressitalitus.

1. oktoobriks peab valitsus määrama kindlaks kahjusumma, mis sisaldaks Leedu elanikele okupatsiooniga tekitatud kahju hüvitamist ning küüditatute ja nende järeltulijate kodumaale tagasitoomiseks tehtud kulutuste korvamist.

Valitsus peab hiljemalt 1. novembriks esitama Venemaale kahjunõude koos konkreetsete arvutustega ning informeerima sellest ÜROd, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liitu, algatama läbirääkimisi ja saavutama kahjude hüvitamise.

Viidates Venemaa 1996. aastal Euroopa Nõukogu liikmeks astumisel võetud kohustust aidata kodumaale naasta Balti riikidest küüditatud inimestel ja nende järeltulijatel, volitab seadus Leedu valitsust asutama deporteeritute tagasituleku fondi ning nõudma Venemaalt selle rahastamist.

Seaduse vastuvõtmist põhjendati asjaoludega, et 1992. aasta juunis väljendasid Leedu kodanikud rahvahääletusel soovi, et Leedu riigile ja elanikele tekitatud kahjud korvataks, ning sellega, et Venemaa võttis enesele Nõukogude Liidu õigusjärglase rolli.