Komisjon esitas peaministrile menetluse tulemusel saadud lõppjäreldused ning valitsus teeb nende põhjal otsuse tõenäoliselt järgmisel istungil, ütles teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

BNS-ile teadaolevalt leidis komisjon, et ministeeriumi erinevatele dokumentidele on korduvalt alla kirjutatud kantsler Ruth Martini allkirja järele tehes. Seda kinnitavad käekirja ekspertiisiaktid, mille on koostanud kohtuekspertiisi ja -kriminalistikakeskuse eksperdid.

Kokku anti ekspertiisi 12 dokumenti, millest 11 on all Ruth Martini järeletehtud allkiri. Nende dokumentide seas on ka kaks lepingut ja mitu raamatupidamisdokumenti.

"Visuaalse vaatluse põhjal kindlaks teha, et lisaks on Martini allkirja võltsitud hulgaliselt ka teistel raamatupidamisdokumentidel, mida ekspertiisi ei saadetud," leidis distsiplinaarkomisjon.

"Ruth Martini allkirju on järele tehtud süstemaatiliselt ja kontrollimatult ning Martin ei ole sellise olukorra likvideerimiseks astunud mingisuguseid samme," leiab komisjon oma lõppjäreldustes.

Komisjoni hinnangul pidi Martin olema teadlik sellest, et tema allkirju järele tehakse.

"Sellega lõi Martin ministeeriumile reaalse materiaalse kahju loomise ohu, rääkimata asjaolust, et selline tegevus oli tema poolt ebaväärikas ja kahjustas oluliselt ministeeriumi kui tähtsa riigiasutuse mainet," leidis komisjon.

Komisjon jõudis järeldusele, et Ruth Martin rikkus teede- ja sideministri allkirjaga kinnitatud raamatupidamise sise-eeskirja, mille kohaselt hankijate arved viseeritakse kantsleri või asekantsleri poolt. "Ta rikkus seda, kuna võimaldas enda nimel alla kirjutada kolmandatel isikutel," leidis komisjon.

Samuti ei täitnud Martin ministeeriumi põhimääruse punkti, mille kohaselt peab kantsler koordineerima ministeeriumi osakondade tegevust haldus- ja majanduslike küsimuste valdkonnas ja tagama selleks vajalike tingimuste loomise.

Komisjon jõudis kokkuvõttes seisukohale ja tegi valitsusele ettepaneku, et Ruth Martin tuleb avaliku teenistuse seaduse jämeda rikkumise ja usalduse kaotamise eest ametlikust teenistustest vabastada.

Ruth Martini teenistussuhe peatati valitsuse otsusega 16. mail kuni distsiplinaarmenetluse lõpuni, sel ajal sai ta jätkuvalt kantsleri palka.

Tallinna linnakohus ennistas jaanuaris ametist vabastatud Martini mais tööle, mis põhjustas ebatavalise olukorra, kuna ministeeriumi kantslerina töötas ka Margus Leivo.

Teede- ja sideministeerium tõi kantsler Ruth Martini pärast kohtuotsust ajutiselt ametist kõrvaldamisel ettekäändeks kaitsepolitseilt saadud kirja, milles paluti uurida allkirjade võltsimise juhtumeid ministeeriumis.

Valitsus vabastas Toivo Jürgensoni ettepanekul Ruth Martini esimest korda ametist 11. jaanuaril ja nimetas ministeeriumi uueks kantsleriks Leivo. Martini vabastamise põhjuseks toodi toona teenistuskohustuste jäme rikkumine ja usalduse kaotamine.

Üle viie aasta ametis olnud Martin vaidlustas vabastamise kohtus ning taotles enda tööle ennistamist. 10. mail otsustas Tallinna halduskohus Martini tööle ennistada ning mõistis riigilt tema kasuks välja üle 74.000 krooni tasu töölt puudutud aja eest ning üle 19.000 krooni kohtukulude katteks.