Eesti Panga seisukohad selles küsimuses on teada ja keskpank ei kavatse loobuda oma idee läbisurumisest, ütles Eesti Panga pressiesindaja BNS-ile.

Milliste konkreetsete meetmetega keskpank oma idee eest - luua ühtne järelevalveasutus isesesivana - kavatseb seista, selgub teisipäeval, kui Eesti Panga nõukogu on saanud ülevaate valitsuse kavadest ühtse finantsjärelevalve mudeli osas.

Kraft ütles pärast oma ametisse kinnitamist eelmisel nädalal pressikonverentsil, et ühtse finantsjärelevalve osas peab leidma kõigile osapooltele optimaalseima lahenduse. "Kõigepealt ootame ära valitsuse lõpliku otsuse," nentis ta.

Valitsus langetas mai lõpus kabinetis põhimõttelise otsuse, et ühtne finantsjärelevalve peab olema iseseisev valitsusasutus, mille tegevust reguleerib eraldi seadus. Valitsuse seisukoht vajab veel korralise istungi kinnitust.

Pangainspektsioonist, väärtpaberiinspektsioonist ja kindlustusinspektsioonist moodustatav ühtne järelevalveasutus ei allu küll rahandusministeeriumile ega Eesti Pangale, kuid asutus hakkab olema ministeeriumi valitsusalas.

Eesti Panga hinnangul on valitsuse seisukohad finantsjärelevalvete ühendamise osas ebaselged ja jätavad ruumi huvikonfliktidele. Eesti Panga teatel ei anna valitsuse seisukoht võimalust korraldada ühendatud finantsjärelevalve tegevust parimal võimalikul viisil.

Keskpank tunnistab, et finantsjärelevalve alluvuse küsimuses ei ole olemas ainult üht õiget lahendust. "Kuid valitsuse praegune seisukoht - loobuda iseseisvast avalik-õiguslikust ühinenud finantsjärelevalveasutusest - tähendab tegelikult otsust mitte toetada radikaalsemat ja strateegiliselt tasakaalustatumat lahendusvarianti," seisab Eesti Panga avalduses.

Eesti Pank lähtub jätkuvalt nõukogu poolt mullu märtsis ühtse finantsjärelevalve küsimuses vastuvõetud otsusest, mille järgi on uue järelevalveasutuse sobivaimaks institutsionaalseks vormiks poliitiliselt ja finantsiliselt sõltumatu avalik-õiguslik juriidiline isik.

Eesti Panga ja valitsuse vaheline pikaajaline tüliõun finantsjärelevalve mudeli osas sai valitsuse-poolse lahendi ajal, kui keskpank otsis uut presidenti. Kraft, kes panganõukogu otsusega taas viieks aastaks ametisse kinnitati, on varem jõulilselt võidelnud ühtse finantsjärelelevalve iseseivana loomise eest.

Kolmest liidetavast kuulub pangainspektsioon praegu Eesti Panga alla, väärtpaberiinspektsioon ja kindlustusinspektsioon on rahandusministeeriumi halduses.

Vaidlus ühtse finantsjärelevalve mudeli üle on kestnud ligi kolm aastat, eelmine valistus lükkas otsuse tegemist pikka aega edasi ja pani lõpuks selle ülesande mullu kevadel ametisse astunud valitsusele.

Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) esitatud majanduspoliitilises memorandumis lubas valitsus, et kinnitab ühtse finantsjärelevalve põhialused esimesel poolaastal.