"Saksa valitsusjuhi Schröderi visiidil kolme Balti riiki on karmilt öeldes vaid sümboolne tähtsus - Euroopa üks mõjukamaid liidreid üritab siluda oma eelkäija möödapanekut," kirjutas Eesti Päevaleht asjaolule, et Saksamaa eelmine kantsler ei teinud kordagi visiiti Balti riikidesse.

Ajaleht lisas, et Baltimaad ei ole kuulunud Saksamaa huvisfääri ja ka praegu on Eestile teel Euroopa Liitu takistuseks Saksamaa erisuhted Poolaga.

"Saksamaa pole nõus liidu laienemisega, ilma et esimene laienemisring hõlmaks nende suurt idanaabrit, Poola omakorda ei soovi aga kiirustada sisepoliitiliselt piinarikaste ümberkorraldustega, mis teistel kandidaatriikidel ammu tehtud on," kirjutas Eesti Päevaleht juhtkirjas.

Ajaleht lisas, et vaevalt võib Saksamaa kantsler Balti riikide visiidil teha mingeid erilisi Balti riike jõuliselt toetavaid avaldusi.

"Muidugi ütleb ta kiidusõnu, muidugi toetab ta Baltimaade pääsemist Euroopa Liitu, kuid kes Lääne juhtidest sellist laulu ei laulaks?" kirjutas Eesti Päevaleht. "Realpolitik on teistsugune: Kohli ajal ei väärinud Baltikum visiidi näol mitte þestigi, Schröderi ajal väärib vähemalt þesti."

Postimees kirjutas juhtkirjas samuti, et Eesti suhted Saksamaaga on tagasihoidlikumad kui kultuurilist ja ajaloolist, aga ka geograafilist lähedust arvestades võinuks loota.

"Kahe riigi poliitilised suhted on aga olnud poliitiliselt korrektsed, kuid paraku mitte enamat," kirjutas ajaleht. "Lähedast, veel vähem aga sõbrasuhet, nagu on tekkinud Põhjamaade, aga ka Ameerika Ühendriikide või Suurbritanniaga, pole paraku sündinud. Balti riikide kiiresse integreerumisse Euroopa Liitu ja NATO-sse on Saksamaa suhtunud üsna ettevaatlikult," märkis Postimees.

Ajaleht lisas, et Saksamaa on põhienergia suunanud oma lähipiirkonna riikide Poola, Tðehhi Ungari ja Slovakkia toetamisele.

"Samas pole meil põhjust seda Saksamaale pahaks panna, iga tõsiseltvõetav riik lähtubki välispoliitikas eelkõige oma huvist ning Saksamaa huvi on tema lähipiirkonnad," kirjutas Postimees juhtkirjas.

Schröder alustas oma visiiti Baltimaades esmaspäeval, teisipäeval sõidab Saksamaa kantsler edasi Riiga ja kolmapäeval on ta Vilniuses.