Ekspertide hinnangul on üks võimalikke variante Eesti Mobiiltelefoni (EMT) ülevõtmine Soome kontserni Sonera ja Eesti Telefoni ülevõtmine Rootsi kontserni Telia poolt. Praegu on Telial ja Soneral kummalgi 24,5 protsenti Eesti Telekomi aktsiatest.

Eesti Telekomi nõukogu liige Mart Nurk ütles, et selle üle, kas Telia ja Sonera lähevad eri suunas, ei ole diskussiooni olnud. “Praegune Sonera ja Telia vaheline koostöö Eesti Telekomis ei ole aga tütarettevõtetele optimaalne ja pidurdab nende arengut,” nentis Nurk. “Telia ja Sonera on omavahel konkurendid. Kui oled konkurent ja püüad olla partner, jääb see ettevõte, kus püüad olla partner, kannatama, sest liiga tihti vaadatakse oma ettevõtte huvidele.”

Teise versioonina pakkusid eksperdid visiooni, kus EMT ja Eesti Telefon liidetakse ühte firmasse ja valdusfirma Eesti Telekom kaob. Mart Nurk sõnas, et ta ei pea hetkel võimalikuks kumbagi varianti.

Sonera pressiesindaja Jari Jaakkola ütles, et Sonera ei valmista ette Eesti Telekomi lõhenemist ja ei nõustunud teemat rohkem kommenteerima.

Eesti Telefoni juhatuse esimees Jaan Männik ütles, et tema ei usu, et Eesti Telekomi struktuuris tuleb lähitulevikus muudatusi. “Kui sarnane skeem oleks omanikel plaanis, ma teaks,” lausus Männik.

ASi Eesti Mobiiltelefon juhatuse esimees Peep Aaviksoo lausus, et informatsioon sellest, et Eesti Telekomi suurosanikud kavatsevad kontserni omavahel jagada, on üks spekulatsioonidest.

“Usun, et aasta lõpus peaks midagi selguma,” rääkis Aaviksoo.

Aaviksoo lisas, et maailma mastaabis on Sonera ja Telia väiksed firmad ning omakorda võib keegi suurem tegija nende vastu huvi tunda.

Endine Eesti Mobiiltelefoni juhatuse esimees Tõnu Tee ütles, et kindlasti on kaalutud mõlemaid variante – nii seda, kus omanikud soovivad Eesti Telefoni ja EMT liita või ära jagada nii, kui ka seda, et Sonerale jääb EMT. “Neid variante kaaluti juba ka varem,” kinnitas Tee.

Teliale kuuluva kaabellevifirma Starman juhatuse esimees Peeter Kern kinnitas samuti, et Eesti Telekomi ärajagamisest omanike vahel on spekuleeritud juba mõnda aega. “Ma arvan, et see jagamine ei ole võimatu,” rääkis Kern.

Eesti Telefoni konkurendi TELE2 strateegia planeerimise direktor Peep Põldsamm ütles, et sel sügisel midagi toimuma tõenäoliselt veel ei hakka. “Telia kannab veel oma kultuuri ja ülesehituse mõttes mineviku pitserit. See pitser pestakse maha pärast aktsiate esmast müüki, aga see ei võta aega üle kuue kuu,” sõnas ta.

Kommenteerides Eesti Telekomi võimalikku lahkulöömist sõnas investeerimispanga Trigon Capital peaanalüütik Toomas Reisenbuk, et sellist versiooni on juba kuulda olnud. “Meie firmas on sellise võimaluse peale mõeldud,” ütles ta. “Loogilisem on variant, kui Telia võtab Eesti Telefoni ja Sonera keskendub üha rohkem mobiilsidele, ta ei ole fikseeritud telefonsidest huvitatud.”

Reisenbuki sõnul oleks Eesti Telekomi kaheks osaks jagamine tagasiminek vana struktuuri juurde. “See nõuab väikeaktsionäride nõusolekut ja sel juhul ostaks firmad Eesti Telekomi aktsiaid väikeaktsionäride käest välja,” lausus Reisenbuk.

Tallinna Väärtpaberibörsi juhatuse esimees Gert Tiivas ütles, et ta ei näe väikeaktsionäride jaoks ohtu siis, kui Telia ja Sonera otsustavad Eesti Telekomi kaheks firmaks jaotada.

“Riigil ja teistel aktsionäridel on päris suur osalus Eesti Telekomis, seega peab olema plaan, mis on selgelt klientide huvides,” rääkis Tiivas.

Riigi käes on hetkel 27,3 protsenti Eesti Telekomi aktsiatest. Rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik ütles, et ministeerium ei näe põhjust antud teema kommenteerimiseks.