Valdav osa tänastest Eesti tippjuhtidest on Tartu Ülikooli kasvandikud. Alma Mater ilmutab end nende meeste tegudes ja otsustes iga päev. See on hea.

Aeg-ajalt aga hakkab tartu vaim kummitama imelikes populistlikes vormides, näiteks paneb ajaloolasele ja Tartu patrioodile Mart Laarile pähe sumisema mõtte, et pealinn võiks kõige täiega Emajõe Ateenassse kolida. Ministeeriumid Tartusse, parlament Tartusse, kõik - alates ministritest ja lõpetades sekretärineiudega. See ei tähenda mõnesaja eaka ministeeriumiametniku töökoha kaotust (mis on ju ka hea), vaid totaalset paradigma vahetust.

Tänases Postimehes tunnistab peaminister Laar, et idee on temagi jaoks toores. “Ka mina ei julge praegu öelda, et minu vastus oleks praegu täpselt selles radikaalses astmes jaatav,” ütleb ta, kuid leiab, et Tartu pealinnaks muutmine oleks otsustav vastusamm Eesti lõunahelsingistumisele. Edgar Savisaar ütleb ka, et Eestist on saanud Helsingi tagahoov.

Idee ise pärinevat Peeter Tulvistelt, aga ka tema kahtleb, kas selline kolimine oleks reaalne. Seda ei usu ka teised küsitletud: Tartu linnapea Andrus Ansip, Riigikogu liige Olev Raju, Tallinna volikogu esimees Rein Voog. “Tallinn on välja kujunenud Eesti keskusena, siin on olemas kõik selleks vajalik infrastruktuur,” vaidleb Voog, ja lisab, et nii ulatuslikule kolimisele pole mõtet raha raisata. Õieti polegi teist.

Laaril on õigus, kui ta ütleb, et Eesti vajab teist regionaalset keskust. Nagu New-York-Washington, Zürich-Bern, aga miks ka mitte Moskava-Peterburg või Bonn-Berliin.

Eesti - see tähendab Tallinn. Siia lennuväljale maanduvad maailma tipp-poliitikud, siia randuvad miljonid (hmm, täpsemalt kolm miljonit) turistid, siin esinevad megastaarid, siin on äri, siin on lõbu, siin on kõik kesksed meediakanalid - ühesõnaga elu keeb.

Kui siit nüüd ära transportida mõned tuhanded bürokraadid ja poliitikud, kas Tallinn hukkuks nagu Pompei? Küllap on kõige rohkem Tartu vastu ametnikud ise, kes ei taha mõeldagi sellele, et nad peaksid ilma jääma Tallinna city-võludest. Aga kui uus Tallinn-Tartu maantee valmis saab, asi see siis Tallinna weekendile kimada?

Kas see mõte ongi nii hulljulge, nii teostamatu?