"Meie arvates tuleks äriotsused jätta ärimeestele ja mistahes staatusega ametnikud ei tohiks neisse sekkuda," ütles Chan ajakirjanikele.

"Hongkongi valitsus on järjekindlalt rõhutanud, et kaubandus- ja ärisuhted tuleks hoida poliitilistest kaalutlustest rangelt eraldi. Poliitika ei tohiks äriotsuseid mõjutada," ütles Chan.

Hongkongi liidri Tung Chee-hwa valitsuse juhtiv ametnik Chan tegi avalduse pärast seda, kui Hiina keskvalitsuse Taiwani suhete osakonna asedirektor He Zhining teatas, et Hongkongi firmad, kes ajavad äri iseseisvumist pooldavate Taiwani ettevõtetega, "riskeerivad".

"Juhtivad äritegelased on ühelt poolt avalikult toetanud Taiwani iseseisvumist ja teiselt poolt saanud kasu tegevusest mandri-Hiinas. See on täiesti lubamatu. Usun, et kõik, kes mind kuulevad, teavad edaspidi, kuidas Taiwanis äripartnereid valida," ütles He hiljutises kõnes Hiina Kaubanduskojas.

Hongkongi valitsuse teatel võttis Tung pärast He avaldust ühendust Hiina keskvalitsusega ja talle kinnitati sealt, et Peking ei sekku Hongkongi ärisuhetesse.