Miitingutel esinevad ametiühinguliitude esimehed ja peausaldusisikud, Jõhvis ka Eesti ametiühingute keskliidu (EAKL) esimees Kadi Pärnits.

EAKL-i pressisekretär Tõnu Vare teatas neljapäeval, et protestijad seisavad Tallinna-Narva maantee põhjapoolsel serval 15-20-meetriste vahedega. Protestiaktsiooni toetavad keemikute, kergetööstuse ja soojamajanduse ametiühingute töötajad.

Ligi 50-kilomeetrine Ida-Virumaal valitsevale olukorrale tähelepanu juhtimiseks moodustatav protestikett ulatub Sillamäelt Narvani. Vare sõnul prognoositakse osalejate arvuks 3000-5000 inimest.

Kadi Pärnits ütles neljapäeval ajakirjanikele, et tööpuudus on terav kogu Eestis, kuid eriti põletav Ida-Virumaal, kus olukord halveneb jätkuvalt, kui ei otsita võimalusi uute töökohtade loomiseks ja töötajate sotsiaalseks kaitseks.

Pärnits rõhutas, et tööpuudus hakkab mõjuma eriti noortele inimestele, kes on oma tööelu alguses ning valmis looma perekonda.

Noorte tööpuudus on EAKL-i teatel Eestis eriti suur, ulatudes 25 protsendini.

Kaevurite ametiühinguliidu esimees Maido Agur ja energeetikute ametiühinguliidu esimees Tõnu Pääsuke nentisid pressikonverentsil, et ees on suured koondamised Narva elektrijaamades ja kaevandustes, mis tähendab veel tuhandete inimeste töötuks jäämist.

Tööpuudus kasvab Ida-Virumaal pidevalt ning tänavu esimese nelja kuuga registreeriti kuus keskmiselt 1263 uut tööotsijat. Ida-Virumaal on töötu abiraha saajaid ja töötuid tööotsijaid ametlikult ligi 15 protsenti tööealistest elanikest, mõnes vallas rohkem.

Tõnu Vare ütles, et tegelik tööpuudus rahvusvahelise tööorganisatsiooni metoodika järgi tehtava tööjõu-uuringu andmetel tänavu esimeses kvartalis aga koguni 22,6 protsenti. Üldse on tema sõnul tööga hõivatud 15-74-aastastest idavirumaalastest vähem kui pool.

EAKL leiab, et Ida-Virumaal on jõutud täielikku kriisiseisu ja valitsuses heakskiidetud riigi omandis olevate suurettevõtete arengukavades on tänases piirpingelises olukorras ette nähtud lähitulevikus vähendada veel tuhandeid töökohti.

Ametiühing väidab, et samas pole arengukavades sotsiaalprobleemide lahendusi ning erastamislepingud ei sisalda sotsiaalprogramme.

"Ida-Virumaad võib päästa ainult tööstuse taaselustamine ja arendamine, mitte aga vaid turismi ja transiidi hoogustamine. Valitsusel puudub regionaalpoliitika," on ametiühingud seisukohal.

Protestiaktsioonis osalevad tuhanded töötajad ja neid esindavad ametiühingud nõuavad valitsuselt põhimõtteliste otsuste langetamist ja elluviimist.

Laupäeval esitatakse valitsusele nõudmised, mis puudutavad kütuse- ja energeetikamajanduse pikaajalise riikliku arengukava realiseerimist, töökohtade vähendamise kava peatamist, kuni valitsus on leidnud lahenduse energeetikute ja kaevurite sotsiaalsetele probleemidele, energiaturu avamise mõju arvestamist Ida-Virumaa sotsiaalsele olukorrale, Narva elektrijaamade erastamislepingus sotsiaalsete probleemide lahendamist käsitlevat osa, põlevkivienergeetika ettevõtete poolt makstud saastemaksude suuruse ja kulutamise avalikustamist ja sooduspensionide säilitamist.

EAKL pole nõus ka 1. juulist soojusele 18-protsendilise käibemaksu lisamisega, pooldades käibemaksustamisele järk-järgulist üleminekut.