Teisipäeval Stockholmis jätkunud Estonia laevahuku põhjusi lahanud konverentsil ettekandega esinenud Ridderstolpe näitas Estonia uurimiskomisjoni Soome liikmetelt saadud veealuseid videokaadreid, kus tuukrid üritasid pääseda autotekile vöörivisiiri rambiluugi kaudu, kirjutas Eesti Päevaleht.

See ei osutunud aga võimalikuks. Rambiluuk oli kinni ning selle ja laevakere vahel oli vaid umbes 40 sentimeetri laiune pragu, millest tuukrid läbi ei pääsenud. Rambi juurest laskusid tuukrid Estonia parema parda alla, mis on suunaga merepõhja poole. Seejärel võte peatus ning jätkus mõne minuti pärast juba autotekilt.

"Ma olen päris kindel, et tuukrid sisenesid autotekile Estonia nina paremas pardas olevast august, sest nad ei saanud nii kiiresti liikuda, et mujalt siseneda," ütles Ridderstolpe.

Laevahukust eluga pääsenud rootslase Rolf Sörmani sõnul nägi ta päästeparves, et kummuli vajunud Estonia parema parda nina lähedal oli mingi suur laik, mis oli muust laevakerest tumedam. "Mulle tundus, et see oli suur auk," ütles ta. "See oli sakiliste äärtega ja see läks sissepoole."

Sörman ütles, et uurimiskomisjon on tema antud tunnistust võltsinud ja osaliselt arvestamata jätnud.

"Minu antud tunnistus kuulutati riigisaladuseks, mida ma ise ka enam näha ei tohtinud," lausus Sörman. "Ma pole päris kindel, kas see oli auk või mitte, sest oli väga pime, kuid olen veendunud, et see osa oli muust laevakerest palju tumedam ja minu arust oli see augu moodi."

Konverentsil esinesid põhjaliku ettekandega ka briti veealuste lõhkamiste eksperdid Michael Fellows ja Brian Braidwood, kes näitasid veealustelt videofilmidelt leitud vigastusi vöörivisiiri juures.

"Pole mingit kahtlust, et vööris olid plahvatused," ütles Fellows. "Ekspertidele pole rohkem tõestusi tarvis, sest kõik on videotelt ja piltidelt hästi näha. Need vigastused on tüüpilised vigastustele, mis tekivad lõhkeaine plahvatuse tagajärjel."

Konverentsil esinenud teadlased ja eksperdid jõudsid ühisele seisukohale, et Estonia hukku uurinud ametliku komisjoni lõppraport on teaduslikult koostatud võltsing, millega üritatakse avalikkuse eest tõde varjata.

"Varem või hiljem saame tõe teada," ütles Ameerika Ühendriikide laevaarhitektide ja inseneride ühingu esimees Gregg F. Bemis Jr. "Maailm on suurem kui Soome ja Eesti ning selleks, et laeva vrakile minna, pole vaja nende riikide luba."

Estonia uurimiskomisjon on seni tagasi lükanud kõik pommiversioonid.