Rahandusministeerium vaatas üle riigi omanduses olevate äriühingute kapitali struktuuri ning leidis, et paljudel ettevõtetel oleks võimalus oma investeeringuid efektiivsemalt rahastada, ütles rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik.

Ettevõtete käes on Vaariku sõnul väga palju nende seisukohalt odavat raha omakapitali näol, mida on mugavam kasutada kui laenuraha. See omakorda mõjutab riigi poolt ettevõtetes hoitavate vahendite tulusust.

"Eriti võrreldes eraettevõtetega on mitmed riigi omanduses olevad ettevõtted ülelikviidsed ja ülekapitaliseeritud, nende käes on väga palju vaba raha. Ühe konkreetse juhtumi puhul oli ettevõtte käes kolme kuu käibe jagu sularaha," nentis Vaarik.

Riigiettevõtete investeeringute efektiivistamiseks on rahandusministeeriumil kavas üle vaadata ka nende ettevõtete juhtkondade palga- ning preemiasüsteemid, sidudes need otsesemalt ettevõtte töö tulemustega.

"Ka riigi tulusid on tarvis suurendada, kuid meie peamiseks eesmärgiks on riigi raha paremini kasutada," märkis Vaarik.

Vaariku sõnul ei ole praegu veel selge, kui suureks riigifirmade dividendimäär kujuneb ning selles osas on rahandusministeeriumil käimas läbirääkimised teede- ja sideministeeriumi, kui suuremate riigifirmade haldajaga.

Riigil on omanikutulu saada kümnekonnast firmast. Suurima kasumiga täielikult riigile kuuluv firma on Tallinna Sadam, kelle maksueelne ja auditeerimata kasum oli möödunud aastal 379 miljonit krooni.