Peaminister tutvustas koosviibinuile valitsuskoalitsiooni plaane, mille kohaselt haldusterritoriaalse reformi strateegia ei sisalda praeguste maakondade sunniviisilist likvideerimist ega liitmist, mis ei välista maakonnapiire ületavaid kohalike omavalitsusüksuste liitumisi.

Samuti ütles Järvamaal visiidil viibiv peaminister valitsuse pressiesindaja teatel, et maavanematele on selge vastutus haldusterritoriaalse reformi läbiviimise eest.

Laar lisas, et haldusterritoriaalse reformi puhul avalik-õiguslike omavalitsusliitude loomise temaatikat ei algatata.

Peaminister teavitas omavalitsusjuhte sellest, et valitsus esitab haldusreformi temaatika riiklikult olulise küsimusena aruteluks riigikogule käesoleva aasta sügisel.

Mart Laar ütles, et tema arusaama kohaselt peab haldusterritoriaalne reform olema läbi viidud 2002. aasta lõpuks, sel juhul valitaks järgmised kohalikud omavalitsused juba uutes omavalitsusüksustes.

Kohtumisel tõstatasid valitsuse pressiesindaja sõnul volikogude esimehed küsimuse kohaliku omavalitsuse tulubaasi muutmisest ja mõnede riiklike funktsioonide üleandmisest omavalitsustele.

Laar tõdes, et mida igapäevasem ja kodule lähemal on avalik teenus inimesele, seda suurema tõenäosusega tuleks selle korraldamine üle anda kohalikule tasandile.

Valitsus arutab praegu tõsiselt eri variante põhi- ja gümnaasiumihariduse finantseerimise üleandmist valdadele ja linnadele.