Läinud suvel tervitasid Tallinna sadamasse saabuvaid soome turiste läti kupeldajad. Kiimas mehi ootasid mikrobussid, mis viisid nad Riiga lõbumajja. Nimelt on prostitutsioon Lätis juba poolteist aastat lubatud.

1998 otsustas Läti valitsus, et prostituudid võivad töötada kohaliku omavalitsuse määratud piirkonnas. Lõbunaised võivad töötada ka oma majas või korteris. Oma keha võivad müüa vaid täiskasvanud, kes on läbinud tervisekontrolli.

Riia linnaametnikud asusid seepeale koos politseinikega punaste laternate tänavale asukohta otsima.

Avaliku arvamuse küsitlusele vastas 136 Riia elanikku. Rohkem kui pooled neist olid selle poolt, et prostitutsioon tuleb koondada pealinna ühte rajooni. 36 vastajat tegid ettepaneku asutada seaduslikud lõbumajad.

Riia võimaliku lõbutänavana jäi sõelale Caka tänav, mis algab raudteejaama juurest. Seal tegutsesid Riia prostituudid juba 19. sajandil. Ka 1930ndatel oli Caka Riia seksielu keskusi, mille odavaid bordelle külastasid eelkõige vaesed.

Politsei andmetel on ka prostituudid valmis töötama ühes kohas. Praegu käib lõbuäri peale Caka ka mujal Riias.

Riia on teinud Läti valitsusele ettepaneku täpsustada seadust, mille järgi prostituudid saaksid end eraettevõtjatena registreerida.

Ühes lõbumajanduse koondamisega kindlatele tänavatele kavatseb Läti karmistada karistusi prostitutsiooni eest selleks mitte ettenähtud kohtades.

(EE, 4.5.00)