Lõuna-Eestist pärit ekspeaminister Tiit Vähi huvi ilusa looduse vastu on imetlusväärne.

Mõni aasta tagasi lõi ta endiselt omanikult üle Valga autobaasi kunagise puhkekodu Pühajärve vallas, mullu kevadel ostis ta põhjaranniku lähedal Rohusi saare. Märkamatult on Vähist saanud ka Pühajärve puhkekodu omanik ja aasta tagasi imeodavalt peremees Kadrioru majalahmakale, mille valitsus omanikule tagastama jättis ja riigikantselei seejärel ekspeaministrile maha müüs.

Vähi päratu haarde tõttu on sekka sattunud ka vähem looduskauneid paiku: imeodavalt omandatud korter Tallinna vanalinnas, tütre korter kesklinnas, Silmeti tehas Virumaal, lisaks palju muud, mille võiks kokku võtta päris loodusvaenuliku sõnaga infrastruktuur. Lisaks kaunile loodusele näib Vähi varale iseloomulik olevat odav ostuhind ja sellegi odava hinna maksmiseks kulunud raha salapärane päritolu.

Iseloomulik on seegi, et Vähi vara eelmine omanik olnud peaaegu alati kas riik või linn, seega me kõik. Kui Ardo Ojasalu kunagi ammu maksuameti peadirektoriks sai, ähvardas ta hakata isegi mööblipoodide arveid võrdlema ostjate deklareeritud tuluga. Selge ülepingutus muidugi, aga näiteks aastaid riigipalgal olnud Vähi loodushuvi võrdlus tema tuludeklaratsioonidega pakuks kindlasti suurt huvi.

Muinasjutuliselt odavas ja osavas ostmises ei maksa Vähit siiski kahtlustada. Vastupidi, Vähi ostud on ääretult kallid ja osa hinda on veel maksmata. Tõsi küll, maksma ei pea Vähi, vaid ikka meie. Mäletate, kunagi oli Eestis tubakamonopol nimega Leek. Peaminister Vähi abiga läks see ilma konkursita imeodavalt rootslaste kätte ja hiljem ka Rootsi. Samasugune monopol loodi Vähi abiga ja samuti ilma konkursita Tallinn-Stockholmi laevaliinile, nii et vahepeal oli Rootsi sõita Helsingi kaudu odavam kui otse. Järgmine ilma konkursita roostlastele ja soomlastele Vähi abiga antud monopol oli Eesti Telefon ja seejärel hakkas Eesti Energiat Vähi eestvõttel samuti ilma konkursita erastama NRG Energy. Kui rahahimu nimetada huviks, nagu see ärimeestel peenelt tavaks, siis võiks öelda, et Vähi stiil on huvide tasakaalustamine. Kõigepealt kingin mina riigiametnikuna riigivara sõpradele ja siis kingivad sõbrad jälle mulle.

(EPL, 8.01.99)