Riigikohtu pressiesindaja Aivar Jarne ütles BNS-le, et riigikohus tunnistas alkoholiseaduse 19 paragrahvi ühe lõike alapunkti kehtetuks, kuna see on põhiseadusega vastuolus.

"Vastuolu leiti proportsionaalsuse ja ettevõtlusvabaduse põhimõtetega," selgitas ta.

Jarne märkis, et majandusministeerium on valmis vastavalt riigikohtu otsusele väljastama uue alkoholiseaduse eelnõu.

Tartu halduskohus taotles riigikohtult alkoholiseaduse põhiseadusele vastavuse kontrollimist, kuna leidis, et seaduse 19 paragrahvis esinev lõige "või tema töötaja poolt" on vastuolus põhiseaduses sisalduva proportsionaalsuse põhimõttega.

Möödunud aasta 28. detsembril tunnistas Tartu linnavalitsus Tartu politseiprefektuuri esildise alusel kehtetuks OÜ Kauplus Mõisavahe alkoholi jaemüügi tegevuslitsentsi põhjusel, et poe müüja müüs alaealisele pudeli õlut, pannes sellega toime alkoholi käitlemise korra raske rikkumise.

OÜ Mõisavahe Kauplus protestis linnavalitsuse otsuse Tartu halduskohtus, kes tegi nende kasuks otsuse tänavu 1. märtsil.

Alkoholiseadus võimaldab tunnistada firma tegevusloa kehtetuks põhistatud esildise alusel juhul, kui jõustunud otsusega kriminaal- või haldusõiguserikkumise asjas on tuvastatud alkoholi käitlemise korra raske rikkumine tegevusloa omaniku või tema töötaja poolt.