Detailplaneeringu autor arhitekt Tiit Trummal ütles BNS-ile, et detailplaneering on kooskõlastamisel muinsuskaitseametkondades ja jõuab kinnitamisele Tallinna volikokku enne suvepuhkusi.

Detailplaneering suurendab kogu Vabaduse väljaku ala, ühendades väljaku Ingeri bastioni ümbrusega, sõnas ta.

Trummal lisas, et Vabaduse väljaku detailplaneeringu järgi pole väljakul lubatud autosid parkida ja parkla tuleb praeguste tenniseväljakute alla.

Trummal ütles, et oluliselt on laiendatud tänavaalust ülekäiku Kaarli puiestee all. "Seal tekib avar, loomuliku valgusega, kuid samas sademete eest kaitstud süvendatud kinnine linnaväljak," täpsustas ta.

Planeerimisettepaneku järgi tuleb Kaarli puiestee ja Toompea tänava nurgale ka üks uus ehitis, kuhu on plaanis rajada Eesti lähiajaloo muuseum.

Vabaduse väljaku detailplaneeringu on koostanud arhitektibüroo Alver & Trummal arhitektid ja selle maksumus on 0,5 miljonit krooni.

Detailplaneering hõlmab Vabaduse väljakut, Jaani kirikut haljasalaga, Ingeri bastioni, Kaarli puiesteed, Kaarli kiriku ümbrust, Tõnismäe haljasala ja Endla tänava algust.

Vabaduse väljaku detailplaneering valmis pärast mitme aasta pikkusi ponnistusi pealinna esindusplatsi kujundada. Esimese, 1998. aasta kevadel korraldatud ideekonkursi võitis samuti Alveri ja Trummali töö.