Sarnast käitumisjoont järgitakse Põhjamaades, kus inimesed on nõus aina varem ärkama ja tööle minema, et võimalikult vara hobide ja perekonna jaoks vabaks saada. Nii lahkutaksegi töölt juba pärastlõunal - kella kolme-nelja paiku.

Sellisel käitumisel on ratsionaalne põhjendus - inimene saab 90 % informatsiooni visuaalsel teel, me ei ole kohastunud öise eluviisiga ja seetõttu oleme sunnitud enamiku asjatoimetusi ära tegema valgel ajal.

Loogiliselt võiks koos esimeste päikesekiirtega tõusmine ju ka inimesele omane olla. Lisaks aastaaegade vaheldumisele allub inimorganism ka iseenda sisemisele rütmile.

Teadlaste arvates on enamus inimesi nn öökulli tüüpi, kellele on omane õhtune aktiivsusperiood ja hommikune unisus. Lõokesed - kes iseeneslikult varavalges ärkavad ja lõuna ajal haigutama kipuvad, on tegelikult vähemuses.

Laiuskraadide mängitud valgustustingimuste vingerpussi tõttu allume me siin vähemuse diktaadile. Ei kujuta ette, et vahemeremaades õnnestuks mingil moel siesta ära keelata ja sundida inimesi lõunases leitsakus tööle.

Valge aja ära kasutamiseks kehtiv suveaeg nihutab suvise aktiivsusperioodi ööpäevas tunnikese varasemaks. Hoolimata transpordifirmade lobitööst kaotati see Eestis ära. Nimelt on väga varase ärkveloleku puhul kasutegur küsitav - kui ikka töölise sisemine kell teda alles "magavas" olekus hoiab, mis tootlikkusest või efektiivsusest siin ikka rääkida.

Lastele ja noorukitele aga olevat säärane organismi sisemise kellaga vastuollu minek lausa tervist kahjustav. Lisaks Eestile on ühena vähestest Euroopa riikidest suveaeg põlu all ka Prantsusmaal - seal on välja arvestatud, et suvisel ajal varem ärkamise tõttu saadakse kokkuvõttes kahju - pimedas töölesõites kulub rohkem bensiini jne.

Kuigi avalikkus oli Eestis suveaja kaotamisega rahul, hulguvad nüüd ringi inimesed, kes kurdavad, et kuna väljas läheb valgeks ebanormaalselt vara, ärkavad nad ebanormaalselt vara ja teha polegi nagu õieti midagi.

Vaikiva protestina suveaja kaotamise vastu on sel kevadel mõnedes kontorites kehtestatud töö algusajaks kella üheksa asemel kell kaheksa. Oma osa teatud inimeste ülivarases aktiivsuses on ka lihtlabasel power-playl - sundides peale enamikule sobimatut ööpäevarütmi saab iseenda suutlikkust esile tõsta ja nõnda hommikul haigutajate üle domineerida.

Enam pole kallist kadunukest - suveaega - mõtet taga nutta. Aga äkki olekski õigem suruda alla organismi sisekell ja otsustada, et Eesti tukkuvat majandust saab päästa ainult ennast ja teisi varasemale ärkamisele piitsutades? Hakkame tööga pihta tund aega varem.0