Vaatamata Euroopa Liidu (EL) ja Eesti vahel sõlmitud kalapüügikvoodile ei saa laevad tursapüüki veel alustada, sest keskkonnaministeerumi poolt Euroopa Liidule esitatud laevade nimekiri ei ole Brüsselis kooskõlastust saanud.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude talituse peaspetsialist Enno Kobakene ütles, et EL-i kehtivate protseduurireeglite järgi ei ole Eesti ja EL-i vahel märtsis sõlmitud leping kehtiv enne kui läbirääkimiste protokoll saab EL-i kalanduskomisjoni kinnituse.

Seniajani ei saa Eesti kalalaevad ka EL-i vetesse sisenemiseks luba.

Kobakene ütles kolmapäeval BNS-ile, et sisenemisloaga kaasa peab tulema Eesti poolt esitatud laevade nimekirja kinnitus.

Keskonnaministeerium taotles tema sõnul sisenemisluba kokku üheksale Eesti kalalaevale. Korraga võib EL-i vetes sees olla kuni seitse laeva.

Eesti delegatsioon saavutas märtsi keskel Tallinnas toimunud kalandusläbirääkimistel EL-i delegatsiooniga kokkuleppe 600 tonnile tursakvoodile EL-i vetes.

Kokkuleppe järgi sai Eesti ka 2000 tonni räime- ja 2000 tonni kilukvooti. Euroopa Liidu laevad saavad püüda Eesti vetes 2000 tonni räime ja 4000 tonni kilu.