Yle andmetel teenivad nädalas 37,5 tundi töötavad Citymarketi müüjad kuus 2400-2900 eurot. Kui kauplus saavutab juhtkonna seatud eesmärgid, on pangaarvele oodata ka arvestatavaid boonused.

Vantaas Jumbo K-Citymarketi kassas töötav müüja Romana Jokinen ei tahtnud küll avaldada, kui suurt tulemustasu on talle makstud, kuid laia naeratuse järgi otsustades on see märkimisväärne, vahendab Yle. „Tulemuspreemia on väga hea asi. See julgustab meid töötama südamega ja paremini,“ kommenteeris ta.

Soome rahvusringhäälingul õnnestus siiski välja uurida, et Citymarketite poolt kord aastas makstav tulemustasu jääb 1450–2000 euro vahele.

Jumbo Kaubanduskeskuse Citymarketi juhataja Jenny Arho sõnul on poemüüjate seatud eesmärgid seotud müügitulemuste ja klientide rahuloluga. Kaupluse juhataja kinnitusel on preemiasüsteem müüjate jaoks motiveeriv, sest parem teenindus kajastub ka pangaarvel. „See algab külastajate tervitamisest,“ sõnas Arho, lisades, et kliendi rahulolu mõjutab ka kaupluse puhtus ja toodete väljapaneku viis.

K-Citymarketite juhi Ari Sääksmäki sõnul võimaldab tulemustasu pakkumine töötajaid ka kergemini värvata, kuigi praegu ei olevat Soome kaubandussektoris tööjõunappust.

Seejuures pole Keskose Citymarketite preemiasüsteem Soome jaekettide hulgas sugugi ainulaadne. Ka Prisma omanikfirma S-Group maksab Soomes oma müüjatele töötulemuste eest. Kuna S-Groupi tulemused olid eelmisel aastal head, maksid paljud ühistud oma töötajatele rekordilisi preemiaid. Näiteks Lahti piirkonnas tegutsev ühistu Osuuskauppa Hämeenmaa premeeris möödunud aastal oma töötajaid keskmiselt 2000 euro suuruse tulemustasuga.

Eesti keskmine palk oli statistikaameti andmetel mullu neljandas kvartalis 1904 eurot.

Lisaks soosib Soomes madalamat palka teenivaid töötajaid astmeline tulumaks. Näiteks 3000 euro suuruse palgale kehtib Soomes tulumaksumäär 14,5%, samas kui 5000-eurose kuupalgaga inimene peab loovutama juba 24%.

Soomes teenitavast brutopalgast tuleb aga maha arvutada ka 7,15 protsendi suurune pensionikindlustusmakse ja 1,5 protsenti töötuskindlustusmakse, mistõttu jääb 3000 euro teenijal taskusse 2305 eurot.