Tänavuse esimese taotlusvooru võidutööd valmivad neljal teemal: lõimumine, sõltuvusmeelelahutus, tippsport ja investeeringute kadumine.

Sihtasutuse Oivaline Ajakirjandus juhatuse liige Mari-Liis Rüütsalu märkis, et kuigi tänavusse taotlusvooru sai esitada ideekavandeid viiel teemal, kujunes välja üks oluline peateema. „Tavaliselt püüame valida iga teema kohta ühe projekti, kuid huvi sõltuvust tekitavate ainete vastu oli suur ja autorite lähenemine narkootikumide maailmale väga erinev. Seetõttu sai peateemaks narkootikumid, mis on Eestis rohkem ja sügavamalt kohal, kui me tahame uskuda. Need lood uurivad, kuidas ained jõuavad Euroopasse ja Eestisse, saavad osaks argielust ja sõltuvusmeelelahutusest.”

Lisaks tegev- ja vabakutselistele ajakirjanikele pälvisid stipendiumi ka Tartu Ülikooli ajakirjandustudengid. „Hea on näha, et üliõpilaste huvi stipendiumi vastu aina kasvab. See loodetavasti innustab ka teisi noori stipendiumikonkursil osalema ja oma nägemust julgelt avaldama,“ rääkis Mari-Liis Rüütsalu.

Rüütsalu sõnul olid tänavused konkursitööd tugevad ja põhjalikud, mistõttu oli võitjate valimine žürii jaoks suur väljakutse. Žürii hindas võidutööde valimisel uuritava teema aktuaalsust ja mõjukust, originaalsust ja eri meediumite kasutamist.

3000–5000 euro suurune stipendium antakse kuuele ajakirjandusprojektile:

  • Deisi Helemäe-Sarv – Kuidas on narkootikumidest saanud Eestis tavapäevane elu osa?

  • Elina Kivinukk – Mis on tippsport?

  • Ellen Jõgi, Siim Martti Kubensky, Kristopher Muraveiski, Laura Jõgar, Sebastian Plado, Martin Erik Maripuu, Margus Vahter – Kuidas on narkootikumidest saanud Eestis tavapäevane elu osa?

  • Ester Vaitmaa – Lõimumise uued väljakutsed

  • Holger Roonemaa – Kuidas on narkootikumidest saanud Eestis tavapäevane elu osa?

  • Tanel Saarmann – Kuhu kaob Eesti raha? Miks investeeringud Eestist ära kolivad?

2021. aastal loodud SA Oivaline Ajakirjandus on välja andnud 31 ajakirjandusstipendiumit. Stipendiumile saavad kandideerida nii tegevajakirjanikud, vabakutselised kirjutajad kui ka teemavaldkondi süvitsi tundvad eksperdid ja teised huvilised. Täpsem info stipendiumi teemade ja kandideerimistingimuste kohta: delfi.ee/oivalineajakirjandus.

SA Oivaline Ajakirjandus asutajad on Hans H. Luik, Viljar Arakas ja Siim Tuisk. Sihtasutuse juhatusse kuuluvad lisaks Rüütsalule veel Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald ja Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov, kes valivad ühtlasi välja ka stipendiumi saajad. Ajakirjandusstipendiume rahastavad Hans H. Luik, Viljar Arakas, Hugo Osula perekond ja President Kaljulaidi Fond ning ajapikku lisandub toetajaid veelgi.

SA Oivaline Ajakirjandus loodi 2021. aastal eesmärgiga anda välja stipendiume, et edendada Eestis uurivat ja ühiskonda sügavuti mõtestavat ajakirjandust. Sihtasutuse nõukokku kuuluvad Hans H. Luik, politoloog ja endine ajakirjanik Erik Moora ning President Kaljulaidi Fondi tegevjuht Taavi Linnamäe. Esimene taotlusvoor avati 2021. aasta jaanuaris.