Selleks, et pidutsemine oleks mõnus ja turvaline ning uimastite tarvitamisest vähem kahju sünniks, tegutsevad Ööhaldjad. Hiljuti aasta ennetusteo auhinnaga tunnustatud ööelu abistajad kindlustavad Euroopa kultuuripealinna aastal esimest korda ka Tartu pidusid.

„Meie eesmärk on ennetada ja vähendada nii alkoholi kui ka teiste narkootikumide tarvitamisest tulenevaid kahjusid ööelus ning tõsta inimeste teadlikkust uimastite ohtudest. Pakume usaldusväärset tuge ilma kedagi hukka mõistmata,” rääkis Ööhaldjate huvikaitsja ja teenusejuht Marit Oja. „Ööhaldjad töötavad selle nimel, et ööelu oleks kõigi jaoks turvalisem,” lisas ta.

Ööhaldjad leiab laupäeval Tartus Kammivabrikus elektroonilise muusika festivalilt KAUGE turvalisema ööelu telgist või peoalal liikumas projekti logoga tähistatud särkide järgi, kus on kirjas „Kõik OK? All good?”. Särgist on abi ka olukorras, kus muusika on vali ning abivajaja ei kuule, mis temalt küsitakse. Sel juhul saab Ööhaldjas särgil olevale tekstile ka osutada.

Abi saab küsida otse ööhaldjalt, kui teda märkad või anda baaritöötajatele või turvameestele teada, et otsid ööhaldjaid. „Kui oled alguses veidi pelglik abi või nõu küsima, siis saab vestlust alustada ka küsimusega, mis põnevaid tarvikuid meil kaasas on: igas vahetuses jagame pulgakomme, nätsu, kleepsusid, kõrvatroppe, kondoome, libesteid ning hügieenitarbeid,” sõnas Oja. 

Vabatahtlikud on läbinud põhjaliku koolitusprogrammi, mis sisaldas esmaabi, vaimse tervise esmaabi, erinevate narkootikumide tundmist, ööelu eetikat ja enesekaitset.

„Ööhaldjate tegevus on rahvatervise seisukohalt ülivajalik. Samalaadsed algatused on näiteks juba Soomes, Saksamaal, Hollandis ja Portugalis. Oleme ülimalt tänulikud, et Ööhaldjad jõuavad nüüdsest ka Lõuna-Eesti inimesteni,” rääkis Tartu 2024 programmiliini Omapära ja Euroopa juht Oliver Berg. „Kultuuripealinn soovib anda oma panuse hoolivama ja ärksameelsema ööelu arengusse, sest mitmekülgne ja üksteiste suhtes tähelepanelik ööelu on elujõulise linnakultuuri lahutamatu osa,” lisas ta.

Tartu 2024 festivalil KAUGE tulevad nädalavahetusel Tartu Kammivabrikus lavale viimase kümne aasta jooksul esile kerkinud muusika- ja kunstikollektiivid. Festival heidab valgust alternatiivžanritele ja -vormidele, sealhulgas klubikultuurile, kaasates 19 erinevat artisti.

Neli põhjust, miks Ööhaldjad ellu kutsuti

  1. Narkootikumide tarvitamine on viimase kolmekümne aasta jooksul kasvanud nii täiskasvanute kui ka koolinoorte seas.

  2. Viimase paari aasta jooksul on üledoosist tingitud surmade arv drastiliselt kasvanud.

  3. Erinevate ainete segatarvitamine on sagedasemaks muutunud.

  4. Eestis puudub abi küsimise kultuur, eriti kui tegemist on illegaalsete ainete tarvitamisega. 

Selliste murekohtadega tegelemiseks töötati 2022. aasta riigikantselei avaliku sektori innovatsiooniprogrammis välja projekt „Turvalisem ööelu” koostöös tervise arengu instituudi (TAI), politsei- ja piirivalveameti ning meelelahutusasutustega.

Jaga
Kommentaarid