Araabia monarhid on muutunud USA huvidega nii seotuks, et ameeriklased pole suutnud takistada sealt lähtuvat muslimi äärmusrühmituste ja madrasade rahastamist. Aafrikast Lõuna- ja Kagu-Aasiani on naftadollarid mänginud võtmerolli lääne, Iisraeli ja India sihikule võtnud islamifundamentalismi õhutamises. USA tahtmine hoida naftarikastes riikides võimul järeleandlikke režiime trumpab üle kõik muud kaalutlused. Lääne toel on isegi kõige türanlikumad naftamonarhid pääsenud araabia kevadest kriimustusteta.
NATO juhitud režiimivahetuse eesmärk Liibüas, kus asuvad just sellise toornafta, mida Ameerika ja Euroopa naftatöötlejad eelistavad, maailma suurimad reservid, ei olnud liberaalse demokraatia sisse viimine. Uut Liibüat ootavad ebakindlad ajad. Ainus kindel asi on see, et uued valitsejad jäävad tänu võlgu neile, kes nad võimule aitasid. USA senaator John McCain on juba teatanud, et Liibüa uued valitsejad on „valmis hüvitama meile ja meie liitlastele” režiimivahetuse kulud.

Tsementeeritud suhted

Ameerika sidemed islamistlike riigivalitsejatega ja -rühmitustega tsementeeriti 1980-ndatel, kui Reagani administratsioon kasutas islamit kui ideoloogilist vahendit relvastatud vastupanu õhutamiseks Nõukogude okupatsioonile Afganistanis. Kuid Afganistanis toimunud Nõukogude-vastase võitluse õppetunnid on juba unustatud. Näiteks Obama administratsiooni praegune püüd sõlmida faustlikku tehingut Talibaniga eirab Ameerika enda kogemust sarnaste tehingute tagajärgedest.
Teine õppetund, mida ignoreeritakse, on see, et islamimässuliste sõjalisel koolitamisel ja neile režiimi kukutamiseks surmarelvade tarnimisel peab olema ettevaatlik. Tõenäoliselt osutub terve müriaadi erinevate rühmituste allutamine valitsuse kontrollile keeruliseks, mille tulemusena võib otse Euroopa ukselävele tekkida džihadistide tsitadell.
USA poliitika esindajad väidavad, et sõjas on mõnikord vaja valida kahest halvast vähem halb. Samal ajal toob USA praktika upitada Lähis-Idas võimule valitsejaid, keda nad saavad mõjutada, sageli kaasa tugeva USA-vastase meelsuse ning toetuse rohkem sõltumatutele ja „autentsematele” islamistlikele jõududele. Kui toimuvad valimised, väljuvad sealt sageli võitjatena just autonoomsed islamistid nagu Gazas ja Tuneesias.
Võitlust islamiterrorismi vastu saadab edu üksnes siis, kui on tagatud, et riiklikku tuge ei saa need islamifundamentalism vormid, mis ülistavad vägivalda religiooni tööriistana. Kahjuks eirab USA selles osas tahtlikult lähimineviku õppetunde.

Project Syndicate, 2011
Tõlkinud Villu Zirnask